-
Coșul este gol!
ÎNGRĂȘĂMINTE CU APLICARE FOLIARĂ
Îngrășămintele pentru aplicare foliară sunt constituite din materii prime selecţionate ţinând cont de maxima puritate, solubilitate și disponibilitate crescută a elementelor nutritive conţinute.
Pentru a fi denumiţi “foliari”, în interiorul îngrășămintelor ar trebui să fie introduși coformulanţi cu rolul de a mări stabilitatea în soluţie și de a întări capacitatea de penetrare a ţesuturilor foliare. Asocierea celor mai bune materii prime foliare și aditivii foliari organici și anorganici ne permite obţinerea produselor cu calităţi caracteristice superioare care să garanteze o completă asimilare a elementelor nutritive de către plantă.
Modalităţile cu care elementele nutritive sunt absorbite prin intermediul ţesuturilor foliare (cuticulă, mezofil foliar, ţesuturi în palisată, …) pot fi definite “pasive” dăcă se realizează prin difuzarea între membranele celulare (osmoză, diferenţă de gradient și de concentrare celulară) sau prin transportul activ, iar în acest caz plantele vor consuma mai multă energie pentru traversarea pereţilor celulari (celulosă și lingnină).
Coadjuvanţii care sunt adăugaţi ajută micro și macro elementele de a fi absorbite și de a se dezvolta în interiorul plantei.
Atribuind plantelor nutrienţi în mod foliar nu este indicat să înlăturam o distribuţie evidentă și directă pe teren a îngrășămintelor care poate fi realizată prin irigare cu apă (fertirigaţie) sau prin distribuirea cu difuzoare sau prin fertilizarea granulară directă pe teren.
Scopul “îngrășămintelor prin distribuire foliară” Biokimia introduse într-un program general de fertilizare cuprinde diverse modalităţi (granulare pe teren sau fertirigaţie) și permite obţinerea rezultatelor productive superioare și a caracteristicilor calitative superioare.
Câteodată, în prezenţa problemelor cauzate de carenţe, intervenţia în mod imediat prin mijloace foliare, poate însănătoși în cel mai bun mod fiziopatologiile, mai ales acolo unde nu este praticată fertirigaţia.
Pot să existe situaţii particulare de terenuri anormale, cu salinitate mărită în mod natural sau realizată prin exces de fertilizare; în acest caz rădăcinile plantelor nu reusesc să se dezvolte în mod corect iar capacitatea lor de absorbţie nu este foarte bună și deci, distribuirea în mod foliar se transformă în singura modalitate de hrănire a plantelor sau oricum de a le ajuta.
Există date știinţifice care asigură că anumite specii sunt avantajate de distribuirea în mod foliar a elementelor nutritive. De exemplu în culturile de viţă de vie cu struguri de vin sau struguri de masă, în acelea de citrice, de măsline, (în pofida faptului că are frunze dure), în culturile de roșii, dovlecei, pepeni, pepeni verzi, dar și în acelea de piersici și cireși , în acelea de mere și pere și în acelea de pomi se poate ajunge la o distribuţie cu procentaj mărit a elementelor nutritive prin intermediul frunzelor cu imbunătăţiri evidente pentru plante și culturi dat fiind că se reduce impactul ambiental, deoarece se folosesc cantităţi mai mici de îngrășăminte obţinând însă rezultate economice excelente.
“Îngrășămintele prin aplicare foliară” Biokimia posedă un raport excelent calitate-preţ și garantează un rezultat cu efect imediat.